Zwangerschapskousen

Voorkom gezwollen, vermoede benen en spataderen tijdens de zwangerschap door het dragen van zwangerschapskousen!

Tijdens een zwangerschap ondergaat het lichaam een groot aantal veranderingen waaronder de toename van oestrogeen. Oestrogeen zorgt ervoor dat de vaatwanden verslappen waardoor de kans op dikke enkels, vermoeide en gezwollen benen, zwangerschapsoedeem en spataderen toeneemt. Door het dragen van een zwangerschapskousen met lichte compressie wordt de kans op bovengenoemde echter veel kleiner. De bloedsomloop in uw benen wordt door de compressie van de zwangerschapssteunpanty gestimuleerd. Dit verbeterd vervolgend de afvoer van het vocht in de benen. Door het dragen van een steunkous tijdens de zwangerschap voelen uw benen de gehele dag fit aan en ervaart u een aangenaam gevoel van steun aan de buik en benen.

Waarom zou ik zwangerschapskousen dragen?

Doordat je lichaam tijdens de zwangerschap moet zorgen voor de ontwikkeling van je kind wordt er een bepaald hormoon actief. Dit hormoon is oestrogeen en wordt in de eerste weken al actief. Het oestrogeen zorgt voor een verslapping van de aderen met als gevolg dat de aderen gemakkelijk verwijden. Dit verwijden van de aderen kan resulteren spataderen. Tevens verandert er veel in de bloedsomloop in de benen, je bloedvolume wordt namelijk ook groter en de druk in de bekkenregio wordt hoger. Al deze factoren hebben invloed op je vatenstelsel en maken dat het bloed minder makkelijk vanuit de benen omhoog naar het hart wordt gepompt. Hierdoor ontstaan dikke enkels en de benen voelen vermoeid aan. Zwangerschapskousen kunnen deze vermoeidheid en klachten verminderen of zelfs helemaal wegnemen.

Het dragen van steunkousen tijdens de zwangerschap wordt door vele specialisten als verloskundigen, gynaecologen en huisartsen geadviseerd. Het advies luid om zo vroeg mogelijk te beginnen met het dragen van zwangerschapskousen om de kans op verschillende klachten en spataderen zo klein mogelijk te maken. Welke steunkousen u kiest is een persoonlijke keus en heeft voornamelijk te maken met het type klachten die u ervaart. Ook is het raadzaam te kiezen voor een kous die comfortabel zit en wat u zelf mooi vindt. U heeft de keuze uit een zwangerschapspanty of reguliere steunkousen. Onderstaand de verschillen tussen beide kousen:

Zwangerschapspanty

Een zwangerschaps(steun)panty lijkt op een gewone panty en geeft een lichte druk op de benen en geeft extra steun aan de buik. Zwangerschapspanty’s zitten comfortabel en zijn prima te dragen onder een uw kleren, zichtbaar en onzichtbaar. De zwangerschapssteunpanty is aan te raden bij de volgende klachten:

   • Spataderen in de bovenbenen
   • Lichte vochtophoping in enkels en kuiten
Steunkousen

Reguliere steunkousen geven meer druk op de benen dan een zwangerschapspanty en komen vaal niet hoger dan de knie. Het dragen van steunkousen is met name in de laatste maanden raadzaam wanneer de ongemakken groter worden. Doordat de druk in steunkousen hoger is zijn deze ook effectiever in het tegengaan van klachten dan een zwangerschapspanty. Het dragen van steunkousen is aan te raden bij de volgende klachten:

   • Dikke en gezwollen enkels en/of kuiten
   • Spataderen in de onderbenen

Drukklasse zwangerschapskousen

Zwangerschapskousen vallen in drukklasse 1. Dit wil zeggen dat ze een milde compressie bieden en dat u zwangerschapskousen zonder verwijzing van uw huisarts kunt kopen. De zwangerschapskousen zijn perfect bij milde klachten. Heeft u echter ernstigere klachten en heeft u een verwijzing van uw huisarts heeft u meer baat bij Therapeutisch elastische kousen (TEK). Deze kousen dienen worden aangemeten door een specialist en worden vergoed door de verzekering.

De juiste maat van zwangerschapskousen

Tijdens de zwangerschap verandert er veel aan het lichaam. Zo ook je maten, de buik groeit en vaak worden de benen wat dikker. Hierdoor verandert je maat ook, om de juiste maat zwangerschapspanty te kiezen dien je uit te gaan van het actuele gewicht of confectiemaat. Kies dus dezelfde maat als de kleren die je als draagt. Je hoeft geen rekening te houden met het groeien van de buik daar is de panty al op voorbereid. Heb je een panty uitgekozen kijk dan ook voordat je een maat kiest naar de maattabel in de beschrijving voor het vinden van jouw maat. Heb je toch wat hulp nodig bij het bepalen van de juiste maat? Geen probleem! Wij helpen je graag verder, neem eenvoudig contact met ons op via de chat, telefoon, email of kom langs in onze winkel.

Zwangerschapskousen online bestellen

Bij Workmed hebben wij al meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van steunkousen. Op basis van deze kennis hebben wij de beste zwangerschapskousen al voor u geselecteerd. Koop nu gemakkelijk de beste zwangerschapskousen online bij workmed.nl en betaal achteraf met Klarna! De kosten voor zwangerschapskousen liggen gemiddeld rond de € 29.95.