Steunkousen – Compressiekousen

Wat zijn steunkousen – compressiekousen?

Steunkousen worden ook wel compressiekousen genoemd en geven zoals het woord al doet vermoeden steun aan het been door middel van compressie. Deze compressie stimuleert de bloedcirculatie waardoor de kans op diverse klachten afneemt. Het gaat hier om klachten als spataderen, vermoeide benen, dikke benen, opgezette voeten en enkels verminderen. Compressiekousen kunnen bijvoorbeeld tijdens uw werk , een zwangerschap of tijdens lange reizen met de auto of het vliegtuig voor de juiste ondersteuning zorgen. Steunkousen geven een graduele compressie, dit wil zeggen dat de druk in de kous gelijkmatig aflopend is. Daarbij is de druk op de enkel hoger dan de druk in de kuit. Compressiekousen kunnen klachten verminderen en helpen uw benen gezond te houden. Steunkousen kunnen een oplossing zijn voor mensen met verschillende milde beenklachten en werkt voornamelijk preventief. Worden de klachten ernstiger en  krijgt u een medische indicatie? Dan heeft u steunkousen nodig die meer druk geven.

Workmed heeft een uitgebreid assortiment steunkousen en compressiekousen voor de ondersteuning van uw benen bij verschillende klachten. Zo kunt u kiezen voor een kniekous of juist een volledige steunpanty. Daarnaast hebben wij een uitgebreid assortiment  zwangerschapskousen, reiskousen, sportcompressiekousen, wandelsokken (wandelkousen) of diabeteskousen.

Wanneer en bij wat voor soort klachten helpen steunkousen – compressiekousen?

Steunkousen kunnen verlichting geven bij de volgende medische indicaties en lichamelijke klachten 

   • Diabetes
   • Dikke enkels
   • Vocht in de benen
   • Lymfoedeem
   • Lipoedeem
   • Nabehandeling bij een operatie
   • Open been
   • Pijnlijke en/of vermoeide benen
   • Reuma
   • Spataderen
   • Kramp
   • Trombose
   • Zwangerschap
   • Eczeem

Wat betekend drukklassen van een steunkous?

Steunkousen is e een verzamelnaam geworden voor alles wat met kousen die compressie geven te maken heeft. Echter dient er onderscheid gemaakt te worden tussen steunkousen en therapeutisch elastische kousen (TEK). Dit verschil heeft te maken met de drukklassen die de kous heeft. Compressiekousen zijn te verkrijgen in 4 verschillende drukklassen: 1, 2, 3, en 4.  Hoe hoger de drukklasse, hoe te hoger de druk. Steunkousen geven relatief weinig druk en geven steun bij lichte (ader) problemen . Deze steunkousen en vallen in drukklasse 1.

   • Drukklasse 1 staat dus voor een lage/lichte druk bij lichte klachten of preventief.

Steunkousen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar en kunt u de kousen gemakkelijk zonder afspraak online kopen.

Naast  steunkousen zijn er de Therapeutisch elastische kousen, ook wel TEK genoemd. Deze kousen zijn verkrijgbaar in drukklasse 2, 3 en 4 en worden veelal ingezet bij ernstiger klachten. Therapeutisch elastische kousen worden bij verwijzing van een arts vergoed door de zorgverzekeraar.

   • Drukklasse 2, 3 en 4 staat voor een zwaardere druk bij ernstigere klachten.

De hoeveelheid druk die Elastische kousen geven wordt gemeten aan de hoeveelheid druk die op de enkels wordt uitgeoefend. De hoeveelheid druk die u nodig heeft hangt af van uw klachten en kan door een professional worden bepaald. De TEK specialisten van Workmed hebben jarenlange ervaring op het gebied van TEK en worden begeleid door onze fysiotherapeuten. Of het nu gaat om arm- of beenkousen, panty’s, lieskousen of kniekousen, compressiebroeken, klittenzwachtels, nieuwe technologieën, nieuwe materialen of nieuwe toepassingen. Wij zijn op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelen met betrekking tot de steunkousen.

Welke soorten steunkousen -compressiekousen zijn er?

Steunkousen kunnen verschillen op een aantal factoren als: drukklassen, uitvoering en materiaal. Zoals bovenstaand te lezen wordt de druk die een steunkous – compressiekous geeft uitgerukt in drukklassen. Het onderscheid dat gemaakt kan worden aan de hand van drukklassen is als volgt:

  • Steunkousen
  • Therapeutisch elastische kousen (TEK)

Steunkousen

Steunkousen hebben lichte compressie en geven steun bij lichte problemen en vallen onder drukklasse 1. U kunt kousen met drukklasse 1 gemakkelijk online kopen. Het dragen van dit soort kousen heeft met name een preventieve werking. Het gaat hierbij om kousen die met name preventief gedragen kunnen worden en noemen we dan ook wel preventieve steunkousen. Deze steunkousen kunt u gemakkelijk online kopen via www.workmed.nl zonder verwijzing van een huisharst en worden niet door de zorgverzekeraar vergoed.

Preventieve steunkousen

Help klachten voorkomen van zware, vermoeide benen en vochtophoping in de benen door het dragen van preventieve steunkousen. Er zijn verschillende soorten preventieve steunkousen voor verschillende doeleinden als:

  • Zwangerschapskousen
  • Reiskousen
  • Kousen voor tijdens het werk
  • Sportkousen – Sportcompressiekousen
Zwangerschapskousen

Tijdens een zwangerschap vinden er een hoop lichamelijke veranderingen plaats. Een van deze veranderingen is dat vaatwanden tijdelijk wat kunnen verslappen. Als de vaatwanden verslappen rekken de aderen uit en kunnen spataderen ontstaan. Door het preventief dragen van steunkousen of een steunpanty kunt u het ontstaan van spataderen voorkomen.

Meer lezen over zwangerschapskousen? Klik hier.

Bekijk hier het assortiment zwangerschapskousen bij Workmed medisch artikelen

Reiskousen

Tijdens het maken van een lange reis met de auto, de bus of het vliegtuig is de kans groot dat u langdurig stilzit. Dit langdurig stilzitten is niet verminderd de bloedsomloop. Vermindert de bloedsomloop wordt de kans op trombose (stolsels in het bloed) groter. Om de kans op trombose tijdens het reizen te verminderen is het raadzaam speciale reiskousen te dragen. De reiskousen zorgen ervoor dat de vloedsomloop extra wordt gestimuleerd, zelfs als u langdurig zit. Tegen de kousen zijn niet te onderscheiden van normale kousen. U kunt ze gewoon dragen onder uw eigen kleding.

Meer lezen over reiskousen? Klik hier.

Bekijk hier het assortiment reiskousen bij Workmed medisch artikelen

Kousen voor tijdens het werk

Heeft u last van vermoeide, zware en/of pijnlijke benen na een lange werkdag? Staat u lang of zit u juist veel tijdens u werk? Dan kunt u steunkousen dragen tijdens uw werk om vermoeide, zware en/of pijnlijke benen te voorkomen of te verminderen. Tevens geld voor steunkousen voor tijdens het werk hetzelfde als bij de andere preventieve kousen de kans op spataderen en verbetert het de bloedsomloop. Uw benen zullen een stuk minder vermoeid aanvoelen na een lange werkdag als u compressiekousen heeft gedragen.

Meer lezen over kousen voor tijdens het werk? Klik hier.

Bekijk hier het assortiment kousen voor tijdens het werk bij Workmed medisch artikelen

Sportkousen – Sportcompressiekousen

Sportcompressiekousen zorgen een verbeterde bloed- en vochtregulatie tijdens het sporten. Daarnaast bieden ze de nodige ondersteuning terwijl u aan het sporten bent, waardoor vervelende blessures voorkomen worden. Ook de kans op verzuring wordt kleiner dankzij sportcompressiekousen. Sportcompressiekousen houden uw benen gezond en helpen u om fit te blijven. Workmed heeft daarom sportcompressiekousen van topkwaliteit voor het beste resultaat te behalen en tegelijkertijd uw gezondheid op peil houden! Kies daarom vandaag nog voor onze ondersteunende sportcompressiekousen!

Meer lezen over Sportkousen – Sportcompressiekousen? Klik hier.

Bekijk hier het assortiment Sportkousen – Sportcompressiekousen bij Workmed medisch artikelen

Therapeutisch elastische kousen (TEK)

Therapeutische Elastische Kousen beperken, door druk van buitenaf, de verwijding van de aders. TEK kousen verhogen de stroomsnelheid van het bloed naar het hart en om stuwing in de aders te voorkomen. Samen met het activeren van de kuit spieren verhinderen de kousen zo de verdere ontwikkeling van bestaande vaataandoeningen. Therapeutische Elastische Kousen vallen in de drukklassen 2, 3 of 4 en kunt u niet zomaar online kopen. De Therapeutische Elastische Kousen moeten worden aangemeten door een specialist. Het aanmeten van therapeutisch elastische kousen, met een drukklasse van 2 of hoger, gebeurt met een verwijzing van de huisarts of specialist. Deze kousen worden in veel gevallen vergoed door uw verzekering en vallen onder de basisverzekering. Afhankelijk van uw verzekeraar, heeft u over het algemeen recht op 2 paar/stuks per jaar.

Wilt u de kousen laten aanmeten zonder verwijzing of met een lagere drukklasse, dan dient u de kousen zelf te betalen.

Meer lezen over Therapeutische Elastische Kousen? Klik hier.

Een afspraak maken voor het aanmeten van Therapeutische Elastische Kousen (tek)? Klik hier.

Verschillende lengtes van steunkousen

U kunt verschillende lengtes steunkousen bestellen het gaat hier om:

Kniekousen (AD)
Dijkousen (AG)
Steunpanty (AT)
met heupbevestiging (AGT)

Kosten van steunkousen – compressiekousen?

De kosten voor steunkousen zijn afhankelijk van het merk en de soort kous maar ligt gemiddeld tussen de € 15,- en € 70,-. Steunkousen met drukklasse 1 worden niet vergoed door de zorgverzekeraar en komen voor uw eigen rekening.

Therapeutische Elastische Kousen daarentegen worden wel vergoed door de zorgverzekeraar mits u een verwijsbrief heeft van uw arts.

Het dragen van steunkousen

Wilt u echt baat hebben bij het dragen van steunkousen is het van groot belang dat u ze ook elke dag draagt. Ook als het warm is, is het belangrijk om de kousen te dragen. Nu trekken veel mensen graag de kousen uit als het warm is maar dat is niet verstandig aangezien de bloedvaten juist bij warm weer uitzetten. Dat de bloedvaten uitzetten is juist wat u tegen wilt gaan met het dragen van kousen.

Tip: Draag uw steunkousen elke dag!

Steunkousen aan en uitrekken

Doordat steunkousen – compressiekousen druk geven een dus strakker zitten dan een gewone sok/kous kunnen er wel eens problemen ontstaan bij het aantrekken van de kousen. Om het aan- en uitrekken wat eenvoudiger te maken zijn er een hoop hulpmiddelen op de markt speciaal voor het aantrekken van steunkousen. Workmed heeft jarenlange ervaring met steunkousen en de daarbij behorende aantrekhulpmiddelen. Online hebben wij een groot assortiment aantrekhulpmiddelen die het aantrekken en uittrekken van compressiekousen gemakkelijk maakt.

Meer lezen over het aan en uitrekken van steunkousen? Klik hier.

Bekijk hier het assortiment hulpmiddelen voor het aan- en uittrekken van steunkousen bij Workmed medisch artikelen

Steunkousen online kopen bij Workmed medisch artikelen

Bij workmed.nl werken wij met gediplomeerde bandagisten die u deskundig advies en informatie kan geven voor het juiste product. De steunkousen van tegenwoordig zijn modieus en elegant. Het assortiment van Workmed.nl is uitgebreid en bevat de nieuwste modellen en laatste trendkleuren. Koop gemakkelijk en snel uw steunkousen online bij workmed.nl. Ons assortiment is gevuld met verschillende soorten kousen voor man en vrouw van verschillende merken als: Sockwell, Ofa Nederland, Sigvaris, Juzo, Sockwell, Delilah en Bauerfiend.

Bekijk hier het volledige assortiment steunkousen

Assortiment steunkousen bij Workmed medisch artikelen

Workmed medisch artikelen heeft online een groot assortiment steunkousen van een verscheidenheid aan merken. De steunkousmerken te koop bij Workmed zijn:

  • Sockwell
  • Ofa Nederland
  • Sigvaris
  • Juzo
  • Delilah
  • Bauerfiend

Therapeutisch elastische kousen (TEK) aan laten meten bij Workmed medisch artikelen

Heeft u een verwijzing van uw arts en wilt u graag Therapeutische Elastische Kousen aan laten meten door een van onze specialisten?

Maak hier gemakkelijk en snel een afspraak